Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
jasta102 napisał:
i co chcesz niewiasto udowodnić
przecież to samo wkleiłem z UDI
jak wół napisane, że ma mieć
wystarczające środki do zapewnienia pobytu sobie i dziecku
a ma?
krzywe nogi jak sra
i tylko od kaprysu urzędnika zależy co się nawinie

Nie, nie wkleiłeś tego samego. W paragrafie 112 nie ma nic na temat środków do utrzymania sie. Tam jest napisane ze rejestracja utrzymuje sie, jeśli straci sie prace nie ze swojej winy i jest sie zarejestrowanym w Nav jako poszukujący pracy.
Natomiast na stronie udi jest użyte słowo " odpowiednie" środki.
Meczy mnie juz takie udowadnianie na sile, ze facet nie ma szans, bo jak trafi na urzędnika wiedźmina to będzie klops. Zawsze moze sie odwołać i powołać na paragraf.
Dobranoc rodacy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

()
Maniak
Hilton napisał:
jasta102 napisał:
a ma?
krzywe nogi jak sra

Nie, nie wkleiłeś tego samego. W paragrafie 112 nie ma nic na temat środków do utrzymania sie. Tam jest napisane ze rejestracja utrzymuje sie, jeśli straci sie prace nie ze swojej winy i jest sie zarejestrowanym w Nav jako poszukujący pracy.
Meczy mnie juz takie udowadnianie na sile, ze facet nie ma szans, bo jak trafi na urzędnika wiedźmina to będzie klops. Zawsze moze sie odwołać i powołać na paragraf.
Dobranoc rodacy.

c)råder over tilstrekkelige midler til å forsørge seg selv og eventuelle medfølgende familiemedlemmer og er omfattet av en sykeforsikring som dekker alle risikoer under oppholdet, eller
idź już spać, a najlepiej w jasną cholerę
to tak tylko delikatnie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
napisał:
Hilton napisał:
jasta102 napisał:
a ma?

krzywe nogi jak sra

Dobranoc rodacy.

c)råder over tilstrekkelige midler til å forsørge seg selv og eventuelle medfølgende familiemedlemmer og er omfattet av en sykeforsikring som dekker alle risikoer
under oppholdet, eller
idź już spać, a najlepiej w jasną cholerę
to tak tylko delikatnie

O losie , to cos tu nabazgral to jest tekst z første ledd bokstav "c", natomiast faceta status jest opisany w paragrafie drugim ( andre ledd) i dotyczy osoby wymienionej w første ledd bokstav "a" , a nie "c", co ma do jego statusu informacja zamieszczona w ustępie pierwszym pod litera "c"- nic. Dlatego ze ma zasiłek wiec ma środki i jego w tym wypadku nie dotyczy kruczek ze słowem " odpowiednie ", wystarczy ze ma pieniądze z zasiłku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

()
Maniak
Hilton spać, albo...
I tilfeller som nevnt i annet ledd bokstav c, bortfaller status etter første ledd bokstav a etter seks måneder.
i nie wracaj do tego tematu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
napisał:
Hilton spać, albo...
I tilfeller som nevnt i annet ledd bokstav c, bortfaller status etter første ledd bokstav a etter seks måneder.
i nie wracaj do tego tematu

Problem Janku w tym, ze facet nie miał kontraktu na rok i nie stracił pracy w ciagu pierwszych 12 miesięcy, pracował 3 i pół roku.
Nie wracaj juz do tematu, a najlepiej nie wypowiadaj sie w temacie, o którym nie masz pojęcia, lub nie jesteś w stanie przeczytać ze zrozumieniem i ogarnąć.
Pozdrowienia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ja zrozumiałem to tylko tak
po upływie 6 miesięcy traci status i musi mieć wystarczające środki
dyktuje to logika procesu i celu paragrafów
nie ma sensu dotować bezpieniężnego bezrobotnego i jego rodziny
i wracamy do wyraźnych warunków z UDI
a to UDI wyda dokument
a nie wyda jeśli nie ma wystarczających środków
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
jasta102 napisał:
ja zrozumiałem to tylko tak
po upływie 6 miesięcy traci status i musi mieć wystarczające środki
dyktuje to logika procesu i celu paragrafów
nie ma sensu dotować bezpieniężnego bezrobotnego i jego rodziny
i wracamy do wyraźnych warunków z UDI
a to UDI wyda dokument
a nie wyda jeśli nie ma wystarczających środków

Bezpienieznym bezrobotnym to on nie jest i na pewno ma jakieś oszczędności. W przeciwnym razie zasiłek wystarczyłby mu jedynie na czynsz. A w takiej sytuacji to wysłałby zonę z dzieckiem do Polski, a nie chciał ich tu mieć przy sobie.
Udi wyda dokument na podstawie faktu przyznanego zasiłku na dwa lata. Nie on pierwszy jest w takiej sytuacji, jak juz wcześniej zaznaczyłam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Jezu
Jak ma oszczędności czyli nizbedne środki
I od początku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Obywatel Polski w każdym kraju UE i EOG od 2-3 lat bez problemu dostanie pozwolenie na pobyt nie mając pracy , ani nawet zamiaru podjęcia pracy. Musi tylko wykazać urzędnikom że ma słuszny czyli mocno nabity stan konta.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Ta zasada obowiazuje od dawna. A co do zalozyciela watku, to podaje link z nowym przepisemz marca tego roku,
www.udi.no/viktige-meldinger/informasjon...dige-fra-eueos-land/
w ktorym to jest napisane, ze jesli ktos pracowal minimum rok to moze sobie tu byc i szukac pracy jak dlugo chce. Oczywiscie, ze musi miec jakies pieniadze,to jest logiczne ze musi z czegos zyc, ale UDI nie jest zainteresowane czy ma, czy nie ma.
Jak nie ma to logika nakazuje wracac do ojczyzny. Zadaniem udi jest pilnowanie, aby delikwent nie pracowal na czarno. Przy ewentualnym przylapaniu zostanie deportowany i dostanie innreiseforbud na rok minimum.
Co zas tyczy sie zarejestrowania dziecka na policji, to trzeba to zrobic, jesli zadne z rodzicow nie jest obywatelem norweskim. Udi nie bedzie sie pytalo ile tata ma kasy, bo ich to nie obchodzi.

Laczenie rodzin dotyczace obywateli unii, w szczegolnosci jesli jest to dziecko urodzone tutaj nie wymaga posiadania "odpowiednich srodkow", pomocy z NAV nie dostana i tak jak inni bez pieniedzy, zapewne powroca do ojczyzny.
"Odpowiednie" srodki i ich wysokosc, w tym roku 251 tysiecy koron, sa wymagane przy laczeniu rodzin z obywatelem spoza unii.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok